Tovább nő az európai munkanélküliség

Napi Online
2005.05.03. 13:12

Márciusban 8,9 százalékra nőtt az eurózóna munkanélküliségi mutatója, ami így 0,1 százalékkal haladja meg a februári szintet. Az EU statisztikai hivatala szerint a magas munkanélküliségi arány a német, francia és a spanyol munkaerőpiaci problémáknak tudható be.

Az eurózóna két legnagyobb gazdaságában egyaránt 9,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, Spanyolországban pedig 10,2 százalékos mutatót regisztráltak. A munkanélküliség Írországban, Luxemburgban és Ausztriában a legalacsonyabb, rendre 4,3, 4,5 és 4,6 százalékon áll.

Az 50 dollárt meghaladó olajárak mellett így a munkaerőpiaci problémákkal magyarázható elsősorban az eurózónában a fogyasztói bizalom elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése. Az eurózóna gazdasági növekedési kilátásait így a magas energiaárak mellett a munkanélküliség szintje is rontja: a német és olasz GDP az előrejelzések szerint egyaránt 1 százalékkal bővülhet az idén, az eurózóna vonatkozásában pedig 1,6 százalékos növekedésre lehet számítani. Az Európában mért adat csaknem kétszerese az USA-ban és Japánban jellemző munkanélküliségi arányszámoknak: az Egyesült Államokban 5,2, az ázsiai szigetországban pedig 4,5 százalékos rátát regisztráltak.