Nem is vagyunk kövérek!

Napi Online
2005.05.03. 15:05

A magyarok közel kétharmada elégedett testsúlyával, tehát sem fogyó-, sem hízókúrát nem tervez a jövőben - derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméséréből. Az étkezési szokásokat vizsgáló elemzés szerint Magyarországon a legnépszerűbb főétkezésnek a reggeli és a meleg ebéd számít.

Az eredmények alapján a magyarok naponta átlagosan 3,5 alkalommal esznek, a hagyományos étkezések közül a megkérdezettek 66 százaléka a legfontosabbnak a reggelit tartja. Több mint 50 százalékos volt azok aránya, akik sohasem esznek tízórait, s az uzsonnát kihagyók is ennyien voltak. A felmérés megcáfolja azt az általános vélekedést, amely szerint nagyon sokan szeretik a gyorséttermeket. A megkérdezettek 57 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy soha nem étkezik gyorsétteremben és 83 százalékuk pedig nem kedveli ezeket az egységeket. A magyarok 45 százaléka soha nem jár vendéglőbe vagy étterembe, 80 százalék szerint pedig egyszerűen felesleges étteremre költeni. A legtöbben, a megkérdezettek 15 százaléka munkahelyi vagy iskolai étkezdében eszik naponta.

A legjobb a kenyér, a kávé és a leves

A megkérdezettek 55 százaléka szívesen főz, s 25 százalékuk mindennap foglalatoskodik ezzel. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek közé tartozik a fehér kenyér, a kávé, a hagyományos - nem porból készült - főzött levesek, a tej, a tea és - szintén az általános vélekedéstől eltérően - a gyümölcs. Hetente többször eszünk emellett szalámit, kolbászt, a felvágottat, tojást, sajtot, burgonyát és az ásványvizet.

Szintén meglepő adat, hogy a megkérdezettek 63 százaléka megfelelőnek tartja testsúlyát. Csupán 30 százalékos volt a fogyni, 7 százalék pedig hízni vágyók aránya. A megkérdezettek 38 százalékának ismeretségi körében szóba sem kerülnek testsúlyproblémák. Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 28 százaléka rendszeresen dohányzik, ám csupán 9 százaléka szokott rendszeresen sportolni. Az élelmiszervásárláskor legfontosabb szempontok ötös skáláján a minőség és a megfelelő ár/érték arány szinte azonosan szerepelt, az egészségtudatosság jegyében azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók, hogy a megvásárolt élelmiszer tartósítószer és mesterséges ízesítőanyagok nélküli legyen.