Mária
-7 °C
3 °C

Nem is vagyunk kövérek!

Napi Online
2005.05.03. 15:05

A magyarok közel kétharmada elégedett testsúlyával, tehát sem fogyó-, sem hízókúrát nem tervez a jövőben - derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméséréből. Az étkezési szokásokat vizsgáló elemzés szerint Magyarországon a legnépszerűbb főétkezésnek a reggeli és a meleg ebéd számít.

Az eredmények alapján a magyarok naponta átlagosan 3,5 alkalommal esznek, a hagyományos étkezések közül a megkérdezettek 66 százaléka a legfontosabbnak a reggelit tartja. Több mint 50 százalékos volt azok aránya, akik sohasem esznek tízórait, s az uzsonnát kihagyók is ennyien voltak. A felmérés megcáfolja azt az általános vélekedést, amely szerint nagyon sokan szeretik a gyorséttermeket. A megkérdezettek 57 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy soha nem étkezik gyorsétteremben és 83 százalékuk pedig nem kedveli ezeket az egységeket. A magyarok 45 százaléka soha nem jár vendéglőbe vagy étterembe, 80 százalék szerint pedig egyszerűen felesleges étteremre költeni. A legtöbben, a megkérdezettek 15 százaléka munkahelyi vagy iskolai étkezdében eszik naponta.

A legjobb a kenyér, a kávé és a leves

A megkérdezettek 55 százaléka szívesen főz, s 25 százalékuk mindennap foglalatoskodik ezzel. A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek közé tartozik a fehér kenyér, a kávé, a hagyományos - nem porból készült - főzött levesek, a tej, a tea és - szintén az általános vélekedéstől eltérően - a gyümölcs. Hetente többször eszünk emellett szalámit, kolbászt, a felvágottat, tojást, sajtot, burgonyát és az ásványvizet.

Szintén meglepő adat, hogy a megkérdezettek 63 százaléka megfelelőnek tartja testsúlyát. Csupán 30 százalékos volt a fogyni, 7 százalék pedig hízni vágyók aránya. A megkérdezettek 38 százalékának ismeretségi körében szóba sem kerülnek testsúlyproblémák. Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 28 százaléka rendszeresen dohányzik, ám csupán 9 százaléka szokott rendszeresen sportolni. Az élelmiszervásárláskor legfontosabb szempontok ötös skáláján a minőség és a megfelelő ár/érték arány szinte azonosan szerepelt, az egészségtudatosság jegyében azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók, hogy a megvásárolt élelmiszer tartósítószer és mesterséges ízesítőanyagok nélküli legyen.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!