Aláírta a MÁV az első elektronikus fuvarlevelet

MTI
2005.05.03. 15:57

A MÁV Rt. Árufuvarozási Üzletága, a Mávcargo és két partnere aláírta az első elektronikus belföldi fuvarlevél-szerződéseket. Ezzel megkezdődött a papíralapú fuvarlevelek kiváltása, és hamarosan lehetővé válik a megállás nélküli határátmenet - mondta Kovács Imre, a MÁV árufuvarozási főigazgatója kedden.

Az elektronikus fuvarlevél (ef) Európában elsőként Magyarországon egyszerűsíti a fuvaroztató és a fuvarozó közötti információáramlást. Az ef jogi szempontból is teljes értékű fuvarozási szerződésnek tekinthető, mivel az adatokat elektronikus aláírással és időpecséttel is ellátják. Az első ef-et a Pultrans Kft. és a Duna-Dráva Cement Kft. vezetőivel írta alá a Mávcargo. Az ef bevezetését lehetővé tévő rendszert a Mávinformatika Kft. és az Elektronikus Kereskedelmi Fórum Kht. közösen fejlesztette ki.

Kovács Imre elmondta: a rendszer legfőbb célja, hogy kiváltsa a papír alapú fuvarlevelet. Az ef adatok alkalmasak további informatikai feldolgozásra, könyvelésre, statisztikák készítésére, alkalmazásukkal elkerülhető a többszöri adatbevitel, ezzel megszűnik a téves rögzítés lehetősége, és a gazdasági, pénzügyi döntések is megbízható alapokra helyezhetők.