Judit
-2 °C
8 °C

Igent mond a földgáztörvényre a Gazdasági Bizottság

MTI
2005.05.04. 13:48

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 13 igen és 11 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a földgázellátásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára elmondta: a törvénymódosítás fontos eleme a környezetvédelem és a beruházásösztönzés. A javaslat lehetővé teszi, hogy biogázt, illetve biomasszából származó gázt tápláljanak a földgázrendszerbe.

Ivanics István (Fidesz) kérdésére a helyettes államtitkár elmondta: van olyan biogázt gyártó üzem, amely megfelel a paramétereknek.

A gázpiacról szólva Hatvani György elmondta: nehezen mozdítható az a piac, ahol a kínálat gyakorlatilag egy helyről származik. Hozzátette: megoldást jelenthet Magyarország számára a forrás diverzifikálása. A Nabucco elnevezésű projekt keretében épülne ki egy öt országon átmenő, évente 35 milliárd köbméter kapacitású vezeték, amely a Kaszpi térségből szállítaná a gázt. A projekt költségvetése négymilliárd forint.

Ellenzéki képviselői felvetésre a helyettes államtitkár közölte, hogy nem tud olyan előterjesztésről, amely ötszázalékos gázáremelést léptetne életbe júliustól.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!