Igent mond a földgáztörvényre a Gazdasági Bizottság

MTI
2005.05.04. 13:48

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 13 igen és 11 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a földgázellátásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára elmondta: a törvénymódosítás fontos eleme a környezetvédelem és a beruházásösztönzés. A javaslat lehetővé teszi, hogy biogázt, illetve biomasszából származó gázt tápláljanak a földgázrendszerbe.

Ivanics István (Fidesz) kérdésére a helyettes államtitkár elmondta: van olyan biogázt gyártó üzem, amely megfelel a paramétereknek.

A gázpiacról szólva Hatvani György elmondta: nehezen mozdítható az a piac, ahol a kínálat gyakorlatilag egy helyről származik. Hozzátette: megoldást jelenthet Magyarország számára a forrás diverzifikálása. A Nabucco elnevezésű projekt keretében épülne ki egy öt országon átmenő, évente 35 milliárd köbméter kapacitású vezeték, amely a Kaszpi térségből szállítaná a gázt. A projekt költségvetése négymilliárd forint.

Ellenzéki képviselői felvetésre a helyettes államtitkár közölte, hogy nem tud olyan előterjesztésről, amely ötszázalékos gázáremelést léptetne életbe júliustól.