Egyre keményebb viták az EU-költségvetésről

euractiv.hu
2005.05.05. 09:52
Tizenhét európai uniós tagállam (Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) Európa-ügyi miniszterei szerdai lisszaboni tanácskozásukon egyhangúlag fogalmazták meg azt az álláspontot, hogy lejárt a briteknek folyósított EU-költségvetési visszatérítés ideje. (Az EU-büdzséből történő visszatérítés különleges brit kedvezményét még Margaret Thatcher miniszterelnöknek sikerült kiharcolnia, 1984-ben.)

A portugáliai tanácskozás témája a 2007 és 2013 közötti időszak költségvetése volt. A politikusok hangsúlyozták: olyan egyezségre kell jutni, amely egyértelműen és átláthatóan jelöli meg az EU finanszírozási forrásait, és nem biztosít senkinek sem egyedi visszatérítést, sem országcsoportokat preferáló korrekciós mechanizmust.

Ez a hatodik alkalom, hogy az úgynevezett "kohézió barátai" tizenhetes országcsoportjának képviselői üléseznek. Valamennyien úgy vélik, hogy a felzárkóztatás érdekében szükség van a 25 EU-tagállam 1,14 százalékos GNI-befizetésére a közös kasszába. Ez mintegy 928 milliárd eurót jelent, szemben a hat nettó befizető ország (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Ausztria, Svédország és Hollandia) által ajánlott 1 százalékos (814 milliárd euró) hozzájárulással. Az Európai Bizottság is azt vallja: az új tagországok életminőségének javítása és Európa gazdasági versenyképességének növelése érdekében szükség van a 928 milliárdos költségvetési keretre.