Szennyvízben a csőgyártók jövője

MTI
2005.05.09. 14:03
A csaknem negyven magyar műanyagcsőgyártó társaság 2004-ben húszmilliárdos árbevételt produkált, ami öt százalékkal több, mint 2003-ban, mondta Muzsay András, a Műanyagcső-gyártók Szövetségének (MCSZSZ) a titkára hétfőn. A teljes árbevétel nyolcvan százalékát a szövetség tíz tagvállalata adja.

Tavaly csökkent a műanyagcsővek népszerűsége, mivel a legnagyobb megrendelőik - az önkormányzatok - az állami támogatások csökkenése miatt kevesebb csatornát építenek. Mindemellett a magyarországi gáz- és vízhálózat kiépítettsége tavaly már elérte a 95 százalékot, így ezen a területen nem várhatóak jelentős megbízások.

Szerencsére a szennyvízcsatorna-ellátottság Magyarországon mindössze 57 százalékos, és mivel Magyarország vállalta, hogy 2015-ig eléri a 75 százalékos arányt, ez jelentős megbízásokat hozhat a műanyagcső-gyártóknak.

Bár az Európai Unió ugyan elsősorban a szennyvíztisztító beruházásokat támogatja pénzügyileg, és kevésbé a csatornahálózati fejlesztéseket, ennek ellenére ez év végétől már uniós források is érkezhetnek ezekre a fejlesztésekre, ami ismét jelentős megrendelés-növekedést hozhat az alágazat cégei számára.