Szlovén euró már 2007 elején?

euractiv.hu
2005.05.11. 10:14
Igen stabilnak mutatkozik Szlovénia helyzete az ERM-II devizaárfolyam-mechanizmusban, így nagy valószínűséggel már 2007 elején esedékessé válik az euró bevezetése, vélekedett egy interjúban Mitja Gaspari, a Szlovén Bank kormányzója.

Szlovénia 2004 júniusában lépett be az ERM-II mechanizmusba, és az azóta eltelt időszakban csak igen enyhe ingadozást jegyeztek a nemzeti valuta árfolyamában, amelyet 239,64 SIT-ben szabtak meg. A központi bank kormányzója elismerte, hogy maguk a szakemberek is erősebb árfolyam-mozgásra számítottak. Elképzelhető, hogy már a nyáron rögzítik az árfolyamot, s ez esetben már 2007. január 1-jével lehet szlovén euró.

Ami a potenciális veszélyeket illeti: kockázatosnak tartják az infláció alakulását, s nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a szakszervezetek segítik megértetni a dolgozókkal a bérkiáramlás visszafogásának jelentőségét.

Arra kérdésre, nem gondolja-e, hogy a szlovén banki szektor nem elég kiterjedt, Mitja Gaspari úgy válaszolt: tévhit, hogy jó eredményeket csupán a volt jugoszláv piacon lehet elérni, és példaként említette Bulgária és Oroszország eredményeit.

A kormányzó szerint a legjelentősebb szlovén pénzintézmény, a Nova Ljubljanska Bank (amelynek egyharmada a belga KBC tulajdona) igen érdekes, pozitív szerepet játszhat Nyugat és Dél kapcsolatrendszerében.