Újra fellángol a feta-vita

euractiv.hu
2005.05.12. 10:38

Az Európai Bíróság jogi szakértője szerint a feta görög specialitás, így a többi, hasonló nevű sajtot termelőnek át kell majd keresztelnie termékét. Damaso Ruiz-Jarabo Colomer szerint a feta nem egy általános név, hanem hagyományokban gyökeredző elnevezés, amelyet adott földrajzi környezetben készített terméket visel.

A görögök javára már született egy bírósági döntés, amely szerint a görög feta sajt a pármai sonkához vagy tokaji borhoz hasonlóan helyi specialitás, így 2007-től csak a Görögországban készített terméket lehet ezzel az elnevezéssel illetni. A dán és a német termelők azonban megtámadták ezt a döntést. A dánok a görögök után Európa második legnagyobb feta-termelői (évente 30 ezer tonnát gyártanak) és ennek egy részét éppen Görögországba exportálják! A görög és a dán feta között azonban jelentős a különbség. A görögök nem pasztörizált juhtejből és kecsketejből készítik a sajtot, a dán és a német gazdák pasztörizált tehéntejből.

A törvényszék szakértői véleménye szerint a termék hagyományos elnevezése és gyártása Európa-szerte védett lesz. A bíróság végleges döntése idén várható, de a kérdés újra terítékre kerülhet Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása után. Ugyanis mindkét ország azt állítja, hogy ők a feta sajt eredeti tulajdonosai, így az elnevezés használati joga is kizárólag őket illeti.