Nem terhelné szja a pincérek borravalóját

2005.05.12. 16:35
A felszolgálási díj bevezetésének célja elsősorban nem az államháztartási bevételek növelése, hanem a dolgozók helyzetének javítása és a jövedelmek láthatóvá tétele - jelentette ki Kolber István regionális fejlesztésért és foglalkoztatásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A csütörtökön a kormány és a szakmai szövetségek között létrejött megállapodásról Niklai Ákos, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke az Indexnek elmondta: az éttermek szabadon dönthetnek arról, bevezetnek-e szervízdíjat, és ha igen, 0 és 15 százalék között milyen mértékűt. Amennyiben az üzletvitel nem igazolja a választott megoldást, három hónap után más kulcs mellett is dönthetnek, amennyiben pedig egy vállalkozás több egységet üzemeltet, minden egységben külön dönthet a szervízdíjról.

A szervízdíjból a vállalkozás vonja le az áfát, a bruttó összeg húsz százalékát, ezután fizeti be a nyugdíjjáralékot, majd a fennmaradó összeg illeti a pincéreket. Amennyiben nincs szervízdíj, vagy a vendég azon felül is ad borravalót, a pincér a borravaló után csak nyugdíjjárulékot lesz köteles fizetni, személyi jövedelemadót a jövőben nem. Niklai Ákos szerint a megállapodás így kedvező a pincéreknek és elfogadható a vendéglátós vállalkozásoknak.