Judit
-2 °C
8 °C

Át- és visszakeresztelt brit minisztérium

MTI
2005.05.13. 17:44
Visszakeresztelték régi nevére a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztériumot, amely egy hétre a Termelékenység, az Energia és az Ipar ügyeivel foglalkozó tárca nevet vette fel. A visszaállást Tony Blair miniszterelnök rendelte el, a miniszter, Alan Johnson kérésére.

A tárca felelősét nem az új névben meghatározott tartalom, hanem a belőle alakított betűszó hangalakja töltötte el aggodalommal. A Department for Productivity, Energy and Industry rövidítése ugyanis kimondva az angol penis (pénisz) vagy dippy (lökött) szavakra hasonlít.

Az átkeresztelés amúgy sem aratott sikert. A brit gyárosok, ismerte el Alan Johnson a The Financial Timesnak nyilatkozva, "korporativistának" minősítették a rövid éltű új nevet, és "a szakszervezetek sem voltak elragadtatva".

A régi név visszavételéhez "csak egy ember kell csavarhúzóval", aki kicseréli a minisztérium kapujánál felszerelt táblát - mondta a miniszter a lapnak. A The Financial Times becslése szerint az átkeresztelés viszont hatjegyű számba került - természetesen font sterlingben, ami forintban kifejezve már nyolcjegyű lenne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.