Csökkent a lengyel infláció

MTI
2005.05.16. 17:35

Lengyelországban áprilisban 3,0 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció a márciusi 3,4 százalékról, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban hétfőn. Áprilisban a havi infláció 0,4 százalékra gyorsult a márciusi 0,1 százalékról.

A tizenkét havi infláció negyedik hónapja csökken. Februárban 3,6 százalékos, januárban 4,0 százalékos, decemberben 4,4 százalékos volt. Az irányzat igazolta a Lengyel Nemzeti Bank kamatpolitikáját: március végén, majd április végén minden várakozást felülmúlva fél-fél százalékponttal csökkentette alapkamatát, amely most 5,5 százalék. Gyors további kamatcsökkentés azonban nem valószínű: az április végi döntéssel egyidejűleg a bank "semlegesre" változtatta politikájának irányultságát az addigi "csökkenő"-ről. A bank célja az év végére 2,5 százalékos tizenkét havi infláció, plusz-mínusz egy százalékpontos tűréssel.

Az enyhítést indokolja a gazdasági növekedés lassulása is: az első negyedévi GDP-növekedést, a tavalyi első negyedhez képest, 2,5 százalékra becsülték a lengyel pénzügyminisztériumban e hónap elején, a tavalyi utolsó negyed 3,9 százalékához képest jelentősen lassulva. Legutóbbi hivatalos adat szerint szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent a lengyel ipari termelés márciusban az előző hónaphoz képest. A központi bank február végén az idei GDP-emelkedési előrejelzését 4-4,5 százalékra vette vissza, korábban erre az évre és jövőre egyaránt 4,5-5,5 százalék közötti ütemet jósolt.

A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikája az év elején még szigorításra hajlott, a zloty akkori felértékelődése ellenére. A központi bank a csökkentési ciklust 2002-ben kezdte, 19 százalékos csúcsról indulva, de a folyamatot tavaly átmenetileg megszakította. Az idén márciusi előtt az utolsó csökkentés 2003. júniusban volt, majd egy évig változatlan maradt az alapkamat, 5,25 százalékon. Utána a Lengyel Nemzeti Bank tavaly június és augusztus között szigorított, összesen 1,25 százalékponttal emelte alapkamatát, a most március végéig érvényben volt 6,50 százalékra. A kormány rendszeresen túlzott fékezéssel vádolta a bankot, amely viszont a kormányzati költekezéssel indokolta szigorát. Május elején azonban azt is közölték a lengyel pénzügyminisztériumban, hogy az év első négy hónapjában a költségvetési hiány az idei egész évi tervnek 38-39 százalékát érte el, miután az első három hónapban a hiány az éves előirányzat 35,2 százaléka volt. A költségvetési bevételeket a négy hónap után az egész évi előirányzat 32 százalékára, a kiadásokat az éves terv 33 százalékára becsülték.