Franciaország lesz a legnépesebb az Unióban?

euractiv.hu
2005.05.17. 11:19

A francia kormány a múlt héten hozta nyilvánosságra előrejelzését, amely szerint 2050-re Franciaország lakossága 75 millióra duzzad, vagyis a franciák 11 millióval lesznek többen, mint most. Ha a prognózis helyesnek bizonyul, akkor Franciaország lesz a legnépesebb EU-tagállam, megelőzve Németországot is, ahol fordított tendencia várható, a jelenlegi 82 milliós lakossága 70 milliósra csökken. A középkortól egészen a XIX. századig Franciaország volt a legnépesebb ország Nyugat-Európában. A németek a XIX. század közepén előzték meg őket.

1,89 gyermek

A francia növekedés háromnegyedét a magas születésszám és a hosszabb élettartam adja, a fennmaradó egy negyedet a bevándorlás eredményezi. A legtöbb nyugati és keleti országban is csökken a népesség. A jelenlegi trendek mellett a britek 60 millió körül maradnak, az olaszok száma viszont jelentősen csökken: 57 millióról 43 millióra. Franciaországban és Írországban a születési ráta jelenleg 1,85 (vagyis a nemzőképes nők átlagosan 1,85 gyermeket szülnek). Nagy-Britanniában ez az arány 1,79, Németországban 1,3, Olaszországban 1,23, Spanyolországban pedig 1,1.

Nagyobb népesség, több hatalom

Egyes napilapok abban reménykednek, hogy a lakosság bővüléséről szóló hírek pozitívan befolyásolják az EU-alkotmányról szóló franciaországi népszavazás kimenetelét. Sok francia ugyanis attól tart, hogy az alkotmány elfogadása után országuk befolyása csökken. Az Alkotmányos Szerződés szerint azonban a népesebb lakosságú államoknak fontosabb szerep jut.

Természetesen jelentős változásokat hozhat az unión belüli demográfiai viszonyokban, ha az Európai Unió felveszi tagjai sorába Törökországot, ahol jelenleg 73 millióan élnek, s az ENSZ becslése szerint 2050-re ez a szám 100 millióra nő.