A brüsszeliek nem támogatják a dohánytilalmat

euractiv.hu
2005.05.17. 11:24
A közvélemény-kutatás apró szépséghibája, hogy a dohány-gyártók megrendelésére készült. A felmérésben 1800 embert kérdeztek meg, közöttük éttermi dolgozókat, vendéglősöket és természetesen vendégeket. A Le Derniere Heure napilapban is megjelent eredmény szerint a vendéglátóhelyek tulajdonosai attól félnek, hogy tönkremennek, ha bevezetik a teljes tilalmat. Becslések szerint a tiltás a vendéglátóipari vállalkozásoknak 206 millió eurós veszteséget jelentene, 5 ezer munkahely megszűnne.

A teljes tiltásnak ugyanakkor forgalomnövelő hatása is lenne, a polgárok 14 százaléka gyakrabban étkezne vendéglőben, ha füstmentes lenne a környezet. A teljes tiltást azonban sem a dohányzók, sem pedig a nem dohányzók nem támogatják. A vendégek 74, a tulajdonosok 87 és a személyzet 90 százaléka szerint nincs szükség a drákói szigorra. A dohányzás ellenzőinek fele megelégedne azzal, ha az éttermekben csak elkülönített helyiségben szabadna dohányozni.

Néhány EU-országban - Írországban, Spanyolországban, Hollandiában és Észtországban - már bevezették a teljes vagy részleges dohányzási tilalmat az éttermekben, kávézókban.