Zalán
6 °C
19 °C

A brüsszeliek nem támogatják a dohánytilalmat

euractiv.hu
2005.05.17. 11:24
A közvélemény-kutatás apró szépséghibája, hogy a dohány-gyártók megrendelésére készült. A felmérésben 1800 embert kérdeztek meg, közöttük éttermi dolgozókat, vendéglősöket és természetesen vendégeket. A Le Derniere Heure napilapban is megjelent eredmény szerint a vendéglátóhelyek tulajdonosai attól félnek, hogy tönkremennek, ha bevezetik a teljes tilalmat. Becslések szerint a tiltás a vendéglátóipari vállalkozásoknak 206 millió eurós veszteséget jelentene, 5 ezer munkahely megszűnne.

A teljes tiltásnak ugyanakkor forgalomnövelő hatása is lenne, a polgárok 14 százaléka gyakrabban étkezne vendéglőben, ha füstmentes lenne a környezet. A teljes tiltást azonban sem a dohányzók, sem pedig a nem dohányzók nem támogatják. A vendégek 74, a tulajdonosok 87 és a személyzet 90 százaléka szerint nincs szükség a drákói szigorra. A dohányzás ellenzőinek fele megelégedne azzal, ha az éttermekben csak elkülönített helyiségben szabadna dohányozni.

Néhány EU-országban - Írországban, Spanyolországban, Hollandiában és Észtországban - már bevezették a teljes vagy részleges dohányzási tilalmat az éttermekben, kávézókban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!