Árpád
-1 °C
9 °C

Túl drága a nikkel

MTI
2005.05.23. 09:53
A világ legnagyobb nikkeltermelője, az orosz Norilsk Nickel szerint tarthatatlan a nikkel jelenlegi magas ára a szabadpiacon, annak ellenére, hogy a cégnek nincs semmilyen további tartaléka, amelyet piacra dobhatna, hanem folyamatos termelését értékesíti. " Nem gondoljuk, hogy a jelenlegi ár fenntartható, és emiatt erősen aggódunk is" - mondta a Norilsk Nickel fő piacelemzője, Dmitrij Riskov hétfőn. Nem bocsátkozott becslésbe arra nézve, meddig süllyedhet a nikkel ára.

A nikkel az év eleje óta 12 százalékkal drágult a Londoni Fémtőzsdén (LME), tonnánként 15.900 dollárra, a tartalékok alacsony szintje és a kínai kereslet gyors növekedése miatt. A Norilsk Nickel, saját becslése szerint, az idén várhatóan 242.500 tonna nikkelt termel, rézből pedig 440-450 ezer tonna között várható a termelés, mondta Riskov. Hozzátette: a nikkeltermelésben semmilyen irányban nem várható meglepetés.

A Norilsk Nickel tavaly 243 ezer tonna nikkelt és 447 ezer tonna rezet termelt. Nikkelből a világtermelés 20 százalékát adja, rézből a 3 százalékát. Tavaly a Norilsk Nickel nikkeleladásainak 17,5 százaléka Ázsiába került, 2000-ben még csak 5 százalékos volt az ázsiai országok aránya. Az ázsiai országok aránya várhatóan az idén is tovább nő, mondta Riskov.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!