Menesztették a főállatorvost

MTI
2005.05.23. 17:15
A Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője hétfőn közölte: tudomása szerint a Pick Rt. szegedi üzemében egy minisztériumi telefonhívás miatt állította le az élelmiszer-kommandó a néhány hete kezdődött ellenőrzést. "A helybeliek elmondása szerint a minisztériumból érkezett a telefon, ami visszahívta az ott ténykedő szakembereket, dolguk végezetlenül" - mondta Lengyel Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésre válaszolva.

A politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy Bálint Tibor országos főállatorvos, akinek egyik feladata a húsipari üzemekben folyó élelmiszerbiztonsági vizsgálatok ellenőrzése és irányítása, évek óta igazgatósági tag a Herz Rt.-ben, amelynek 2005 tavaszáig 96 százalékban a Pick Rt. volt a tulajdonosa. Az ellenzéki képviselő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy konkrétan ki állíthatta le a vizsgálatot, ki telefonálhatott, mindössze annyit mondott: nem akar meggyanúsítani senkit, azonban álláspontja szerint az "érdekeltségi és érintettségi kör" rendkívül szűk ebben az ügyben. "Bálint Tibor országos főállatorvos az, akinek rálátása van erre a témakörre, ő az, aki egy olyan húsipari Rt. igazgatósági tagja, amelynek tulajdonosa a Pick Rt. volt néhány héttel ezelőttig, (...) úgyhogy elég könnyen szűkíthető a kör" - tette hozzá.

Mint mondta, a főállatorvos összeférhetetlenségével kapcsolatban korábban kérdést intézett a volt földművelésügyi miniszterhez, Németh Imréhez, aki ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az ügyet. "Várjuk, hogy a jelenlegi miniszter, Gráf József sürgősen hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, és tegye meg az szükséges intézkedéseket" - tette hozzá Lengyel Zoltán, aki szerint meg kell szüntetni az "etikátlan és jogszerűtlen állapotot".

Hétfőn délután az agrártárca irányítója menesztette Bálint Tibor országos főállatorvost. Gráf József az MTI-nek hétfőn azt mondta, a múlt hét végén hozta meg a döntést, mert elégedetlen az állategészségügy helyzetével és irányításával. A felmentésben - szavai szerint - nem befolyásolták a Fidesz által megfogalmaztott kifogások.