Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Márciusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2005.05.25. 11:03

A kiskereskedelmi forgalom márciusban naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal nőtt a 2004 márciusihoz képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva - szezonálisan és naptárhatással korrigálva - 0,4 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A forgalom volumene 7,4 százalékkal nőtt a 2004 a márciusi értékhez képest, döntően azért, mert az idén a húsvét márciusban volt, míg tavaly a húsvéti bevásárolások áthúzódtak áprilisra. A kiskereskedelmi forgalom márciusban folyó áron 8,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az idén az első negyedévben a kiskereskedelem éves bővülése - naptárhatásoktól megtisztítva - 3,0 százalék volt.

Tavaly az első negyedévben a kiskereskedelem volumene - naptárhatásokkal kiigazítva - 6,3 százalékkal, márciusban 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A 2004. márciusi eladások - szezonálisan és naptárhatásokkal kiigazítva - 0,7 százalékkal haladták meg a februárit.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005 első negyedévében 1 130 milliárd forint, ezen belül márciusban 432 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál volt a legszembetűnőbb. Míg a fogalom volumene kiigazítás nélkül számítva 7,5 százalékkal emelkedett, naptárhatással kiigazítva csak 0,9 százalékos a bővülés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene kiigazítás nélkül 7,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal bővült. A leggyorsabban - kiigazítás nélkül 20 százalékot meghaladóan - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt.

Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése 9,1 százalékkal nőtt. Mérsékelten bővültek a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem eladásai.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem márciusi eladási volumene 2,6 százalékkal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 3,3 százalékkal nőtt a 2004 márciusihoz képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított - kiigazítás nélküli - volumene az első három hónapban 3,1 százalékkal, márciusban 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Unióban a márciusi kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző hónapokhoz képest. A 25 EU-re 2,1 százalékos, az EU-15-re 2,3 százalékos, az eurózóna országaira 1,4 százalékos növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.