Mária
-7 °C
3 °C

Literenként 6-10 forint veszteség a tejen

Napi Gazdaság
2005.05.26. 15:46
Tavaly az előző évinél 5 százalékkal kevesebb, mintegy 1,89 milliárd liter tejet termeltek Magyarországon. Ebből a Tej Terméktanács (TT) tagjai közé tartozó feldolgozók 1,55 milliárd liter tejet vásároltak fel, ami több mint hét százalékkal maradt el az előző évitől, hangzott el a TT csütörtöki rendezvényén.

A tanácskozáson kiderült: amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor mintegy 100 millió literrel kevesebb tejet vásárolnak fel idén a tavalyihoz képest. A termelők az egyre növekvő behozatal következtében jelenleg 1 liter tejen 6-10 forint veszteséget könyvelnek el, ami szerintük tarthatatlan helyzet: ezért az ágazat az állam és a kormány segítségét kéri.

A magyar tejágazat első éve az EU-ban szinte csak a negatív várakozásokat igazolta: magas jövedelmek, stabil értékesítési árak és bővülő piacok helyett a termelők bizonytalanságot, likviditási problémákat és importboomot tapasztalhattak. Már a belépés előtti években készült elemzések is jelezték, hogy a csatlakozással kiderül a tejágazat gyenge versenyképessége, mivel az az EU-ban nem, illetve csak a korábbi hazainál kisebb mértékű támogatásokat kaphat.

Eközben a kelet-közép-európai országok többségében az agrárszektor csatlakozása sikertörténet. Lengyelországban a gazdák jövedelme 50 százalékkal emelkedett, valóságos exportboom bontakozott ki és jelentős mértékben emelkedtek az állati termékek termelő árai, ahogyan Szlovákiában is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!