Kóka: lyukas az egészségügy zsákja

Napi Gazdaság
2005.05.26. 17:37
Az egészségügy zsákja lyukas, ezért felesleges bele további pénzeket tenni, előbb be kell a foltozni azokat, vagy ki kell dobni a zsákot, ám ez utóbbi az egészségüggyel nem valósítható meg, jelentette ki Kóka János a NAPI Gazdaság egészségügyi szakkonferenciáján.

A miniszter szerint Magyarország versenyképessége múlhat az egészségügy helyzetén. Ugyanis míg a rendszerváltást követően a gazdaságpolitika alapvetően sikertörténetnek számít, a egészségügyi szektorról mindez nem mondható el. Márpedig a befektetők az egyes országok kiválasztásánál azt is figyelik, hogy milyen az ellátó rendszer, a munkavállalóknak milyen szolgáltatásokat lehet biztosítani. Ezen a téren Kóka szerint nem állunk jól.

Az egészségügy speciális igényeket kielégítő szolgáltatás, ezért versenyt kell teremteni azon területekre, ahol ez megengedett. Ki kell alakítani az irányított betegellátás rendszere (IBR) alapján a betegszervezést. Míg a finanszírozási oldalon egyebek között kontrolling bevezetésével, a teljesítmény ellenőrzésével, transzparens rendszert kell létrehozni, jelentette ki a miniszter.

Ráadásul az ország adottságai sincsenek megfelelően kihasználva, elsősorban az egészségturizmus illetve kutatás-fejlesztés terén, fejtegette Kóka János. Szerinte Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy bekerüljön azon államok közé, amelyek ma biotechnológiában kimagasló eredményeket érnek el.