Zalán
9 °C
19 °C

Kóka: lyukas az egészségügy zsákja

Napi Gazdaság
2005.05.26. 17:37
Az egészségügy zsákja lyukas, ezért felesleges bele további pénzeket tenni, előbb be kell a foltozni azokat, vagy ki kell dobni a zsákot, ám ez utóbbi az egészségüggyel nem valósítható meg, jelentette ki Kóka János a NAPI Gazdaság egészségügyi szakkonferenciáján.

A miniszter szerint Magyarország versenyképessége múlhat az egészségügy helyzetén. Ugyanis míg a rendszerváltást követően a gazdaságpolitika alapvetően sikertörténetnek számít, a egészségügyi szektorról mindez nem mondható el. Márpedig a befektetők az egyes országok kiválasztásánál azt is figyelik, hogy milyen az ellátó rendszer, a munkavállalóknak milyen szolgáltatásokat lehet biztosítani. Ezen a téren Kóka szerint nem állunk jól.

Az egészségügy speciális igényeket kielégítő szolgáltatás, ezért versenyt kell teremteni azon területekre, ahol ez megengedett. Ki kell alakítani az irányított betegellátás rendszere (IBR) alapján a betegszervezést. Míg a finanszírozási oldalon egyebek között kontrolling bevezetésével, a teljesítmény ellenőrzésével, transzparens rendszert kell létrehozni, jelentette ki a miniszter.

Ráadásul az ország adottságai sincsenek megfelelően kihasználva, elsősorban az egészségturizmus illetve kutatás-fejlesztés terén, fejtegette Kóka János. Szerinte Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy bekerüljön azon államok közé, amelyek ma biotechnológiában kimagasló eredményeket érnek el.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!