A forint áll a leggyengébb lábakon?

Napi Gazdaság
2005.05.30. 17:04

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint a forint áll a leggyengébb lábakon a térségben, többségük eladásra javasolja a magyar devizát. A Napi Online által megkérdezett szakértők vegyesen kommentálták a prognózist. Egyikük szerint 1-2 hónapon belül itt lehet a 265-ös euró, a többiek azonban nem várnak ilyen drasztikus forintgyengülést.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a forint áll a leggyengébb lábakon a térségben. A holnapi GDP-adat előtt napvilágot látott jelentés tizenhárom szakértő (befektető, stratéga és kereskedő) közül nyolcan a forint euróért való eladását javasolja, hárman tartásra, ketten vételre szavaznak. Az esetleg gyengére sikerülő GDP-adat további kamatcsökkentésre késztetheti az MNB-t, vélik a szakértők.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Standard & Poor's pénteki leminősítése kapcsán épp a kamatcsökkentési remények elillanásáról szólt a NAPI Online által megkérdezett elemző kommentárja.

A Bloomberg-prognózis kapcsán a Concorde szakértője megjegyezte: gyakori piaci jelenség, hogy ha egy változást túl sokan várnak, akkor annak az eseménynek már nincs "tere" bekövetkezni, mivel a piaci szereplők zöme már felvette ez irányú pozícióját.

A NAPI Gazdaság által megkérdezett szakértők eltérő prognózisokat adtak a forintárfolyamról. Az ING Bank tradere, Kolba Miklós szerint a forint ugyan a korábbi, zloty-követés után "önálló életre kelt", ma - a londoni és a tengerentúli szünnap miatt - különösebb mozgás nem várható, s valószínűleg a holnap napvilágot látó GDP-adat sem mozdítja el jelentősen a forint árfolyamát, azaz az euró a 253-255-ös sávban marad. Lányi Bence, a Raiffeisen szakértője szerint egyelőre korai lenne bármit is mondani a forintkurzusról, az utóbbi napokban napvilágot látott hírekre a befektetők többsége a már említett szünnapok miatt egyelőre nem tudott reagálni. Hozzátette, hogy az S&P leminősítése és az EU-alkotmányt elutasító francia népszavazás várhatóan kedvezőtlen hatást gyakorol forintra, de komolyabb zuhanásra nem számít. A Bloomberg-elemzés kapcsán közölte, hogy a régiós összevetésben valóban gyenge lábakon áll a forint. A külfölddel szembeni kitettség szempontjából ugyanis Magyarország áll a legrosszabbul, a külföldiek kötvényvásárlásaikkal finanszírozzák a duzzadó hiányt. Magyarország a maastrichti kritériumok közül szinte egyet sem tud teljesíteni, míg Csehország például szinte mindnek megfelel. (Más kérdés persze, hogy vannak olyan országok - Olaszország, Portugália, Görögország - az euróövezetben is, amelyek távol vannak a vállalt előírások teljesítésétől - a szerk.)Lányi közölte, hogy az év végéig 250-260 forint közötti sávban maradhat az eurókurzus.

Skáre Balázs, a Hamilton szakértője szerint sem várható erősödés, inkább lassú forintgyengülés indulhat a következő napokban. Szerinte elképzelhető, hogy a Merrill Lynch által a napokban felvázolt 265 forintos eurókurzust a következő 1-2 hónapon belül elérjük. Hozzátette ugyanakkor, ha a GDP-adat a vártnál jobb lesz (a piac 3 százalékos negyedéves bővülésre számít), akkor akár erősödhet is a magyar deviza.