Rekordbírság Romániában kartellezésért

euractiv.hu
2005.05.31. 11:27
Több mint 27 millió eurós pénzbírsággal sújtja a román piac három cementgyártóját az ország versenytanácsa, mert az érintettek több ízben megegyeztek a piaci árakról. Két vállalat fellebbez, a harmadik aláveti magát a versenytanács döntésének.

A legnagyobb összegű büntetést a Lafarge Romcim kapta (közel 10,5 millió euró), majd a Carpatcement (8,7 millió euró) és legkevesebbet a Holcim (kb. 8 millió euró), utóbbinak viszont további 1,4 millió eurót kell fizetnie amiatt, hogy az élesdi cementgyár megvásárlásával megszegte a versenytanács által kibocsátott ideiglenes működési engedély feltételeit.

„A versenyhelyzetre legártalmasabb jelenségek a cégek vagy szakmai szervezetek közötti egyezségek, amelyek az árak rögzítését, a termelés összehangolását és a piac felosztását célozzák, azaz kartellt alakítanak ki” - magyarázta a sajtóban a romániai átlagember előtt egyelőre többnyire ismeretlen fogalmat Mihai Berinde, a versenytanács elnöke.

A kartell-egyezségekre több mint négyéves vizsgálat során derült fény: 2000 és 2004 között a három cementóriás közös megegyezés alapján kialakított árakat kényszerített a piacra.

A vizsgálat során kiderült, hogy a Lafarge önköltségi ár alatt szállított exportra, s ezért volt kénytelen a hazai piacon pótolni a veszteséget, amit csak kartell létrehozásával tartott lehetségesnek. A Carpatcement, miután felvásárolta az utolsó kartellen kívüli gyárat, az ott készülő termékek árát is 38 százalékkal emelte.

A három termelőnek kiszabott büntetések összértéke meghaladja a 28,5 millió eurót, ez romániai viszonylatban rekordnak számít. A cégeket kötelezik továbbá arra, hogy számolják fel a munkáltatók szövetsége keretében működő bizottságot (a kartellegyeztetések fórumát), és két éven át folyamatosan tegyék közzé az előző hónap árait.

A Lafarge Romcim szerint a döntés megalapozatlan vádakon alapul, s nem veszi figyelembe a versenytanács eljárása során általuk ismertetett érveket és adatokat. A cég az illetékes hatóságnál fellebbezést nyújt be. Hasonlóképpen visszautasítja az ítélet alapjául szolgáló vádakat és bírósághoz fordul a Carpatcement, a Holcim azonban nem kíván fellépni a versenytanács döntése ellen.