Az USA a WTO elé viszi az Airbus támogatásának ügyét

MTI
2005.05.31. 12:35
Az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszi az Airbus állami támogatásának az ügyét - jelentette be Rob Portman amerikai kereskedelmi főmegbízott. Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa rendkívül sajnálatosnak nevezte Washington lépését.

Az Egyesült Államokat az aggasztja, hogy az Európai Unió 1,4 milliárd euró támogatásban akarja részesíteni az Airbust az A 350-es kifejlesztésében, ami vetélytársa lenne az új Boeing 787-esnek - jelentette ki Portman.

Az Atlanti-óceán két partja között már hosszabb ideje az Airbus-Boeing-vita jelenti az egyik legkomolyabb gazdasági feszültségforrást: mindkét fél azt állítja, hogy a másik túl nagy támogatást ad saját repülőgépgyártó cégének, s ezzel torzítja a szabad versenyt, kárt okoz a másiknak.

Több sikertelen tárgyalási forduló után hétfőn Mandelson új javaslatot tett az Egyesült Államoknak vita rendezése végett. A biztos azt javasolta, hogy mindkét fél csökkentse azonnal a cégek támogatásának egy részét, s a későbbiekben tárgyaljanak a további mérséklésről.

Mandelson hangsúlyozta, hogy a bizottság kész további tárgyalásokat folytatni, s nem akarja az ügyet a WTO elé vinni, amint azt korábban Washington kilátásba helyezte, és most ezt az ígéretét be is váltotta.