A HVB-UniCredito-egyesülés miatt elbocsátások a térségben?

MTI
2005.05.31. 15:08
A német HypoVereinsbank(HVB) kilátásba helyezett eladása nem lesz hatással a HVB ausztriai leányvállalatának, a Bank Austria Creditanstaltnak (BA-CA) a személyi állományára, Kelet-Európában azonban több ezer munkahely kerülhet veszélybe - nyilatkozta a Sal. Oppenheim elemzője, Metehan Sen a WirtschaftsBlattban.

Sen szerint Ausztriában és Németországban csekély lesz a szinergia-hatás a két bank összeolvadása után, mert egyik országban sincs jelen az UniCredito. Kelet-Európában viszont a leépítés elérheti a 10 százalékot, azaz a 4800 főt a fúziót követően.

Az elemző úgy látja, hogy az UniCredito elnöke, Profumo minden eszközt meg fog ragadni a költségek csökkentésére. A BA-CA-nak 18 ezer alkalmazottja van Kelet-Európában, az UniCreditónak 30 ezer.

Ugyanakkor a HVB vezetése kedden azt szivárogtatta ki, hogy a bank igazgatóságának elnöke, Dieter Rampl a részleges eladásba - például csak a BA-CA értékesítésében - nem megy bele.

Ezt erősítették meg német bankárkörökben is, mondván: a két bank egyesülése nem jelentheti azt, hogy a HVB-t darabokra szedik. Ehhez sem az igazgatóság elnöke, sem a bank egésze nem adja hozzájárulását.

A HVB gyengélkedő németországi üzletága azonban nem igazán érdekli az olaszokat, ők elsősorban a HVB nyereséges közép-kelet-európai érdekeltségeit akarják megvenni.