Emelkednek a termelői árak az EU-ban

MTI
2005.06.02. 13:10
Áprilisban 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben az előző hónaphoz viszonyítva, a márciusi, 0,7 százalékos havi növekedés után. Tavaly áprilishoz képest 4,2 százalékos volt a növekedés, megegyezően a márciusi és februári tizenkét havi ütemmel.

Az európai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint az energiaágazat kivételével a termelői árak 0,1 százalékkal nőttek márciushoz képest. Ez elemzők szerint ez azt jelzi, hogy a termelőknek korlátozott a játékterük az áremelésre a gyenge belső kereslet miatt. Elemzők 0,5 százalékos havi növekedésre számítottak, a tizenkét havi mutatóra pontosan 4,2 százalékot vártak. Az energiaárak áprilisban 1,9 százalékkal emelkedtek márciussal összevetve, tavaly áprilishoz képest 13,2 százalék volt a növekedés. Az EU egészében márciushoz viszonyítva ugyancsak 0,4 százalék volt a termelői árak emelkedése a márciusi 0,7 százalékos ütemről lassulva, az egy évvel korábbihoz képest 5,3 százalékos volt a drágulás a márciusi, ugyancsak 5,3 százalékos tizenkét havi ütem után.

Országonként bontásban a legnagyobb havi növekedés Luxemburgban volt. Az egyetlen uniós állam, ahol csökkentek a termelői árak áprilisban, Belgium volt, ott 0,2 százalékos volt a mérséklődés. Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban a termelői árak áprilisban 0,7 százalékkal emelkedtek.

Elemzők szerint az áprilisi termelőiár-infláció sem sejtet - a korábbiakhoz hasonlóan - erős fogyasztói inflációs mozgást, így az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön esedékes kamatdöntésétől a legtöbben változatlanságot várnak, azt, hogy a 2,0 százalékos irányadó kamatszint marad továbbra is.