Idén másodszor vásárol céget a FreeSoft

Napi Online
2005.06.02. 13:47
A FreeSoft Rt. 100 százalékos tulajdonába került a 3 milliós törzstőkéjű MoolTech Kft. A vételár 81 millió forint volt, amelyet a cég a mai napon kifizetett a tulajdonosoknak. A tranzakció alapján az eladók 27 000 darab FreeSoft-részvény tőzsdei forgalomban történő megvásárlására vállaltak kötelezettséget.

A FreeSoft - szervezetének jelentős átalakításával - az idén jelentős terjeszkedésbe kezdett, melynek célja, hogy a tavaly tőzsdére került vállalat három éven belül budapesti székhelyű multinacionális céggé váljon. Mint ismeretes, a cég 2005 márciusában 239,7 millió forintért megvásárolta a múlt évet 1,2 milliárd forintos árbevétellel záró Axis Kft. 100 százalékos tulajdonrészét. Az Axis megszerzésével 2 milliárd forintra emelkedett a FreeSoft árbevétele, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa az új szerzemény - eddig nem túl impozáns - jövedelmezőségét.

A FreeSoft áprilisi rendes közgyűlésén megerősítették a nagyszabású terveket: 2005-ben minden tekintetben kétszámjegyű növekedés a cél, melynek során a cég további akvizíciókat tervez az idén, ám a terjeszkedés várhatóan már nem lesz olyan lendületes, mint eddig. A tervek szerint az árbevétel 2,1 milliárd forintra gyarapodik, ám az EBDITA eredményről nem tettek említést a menedzsment tagjai. Az elmúlt évet a FreeSoft Rt. 2,13 milliárd forintos mérlegfőösszeg és 825,8 millió forintos nettó árbevétel mellett 31,2 millió forint üzemi, 95,9 milliós adózás előtti, illetve 93,1 milliós adózott eredménnyel zárta. Az adatok nem auditáltak és nem konszolidáltak.