A dollár erősödése növeli a Globus bevételét

MTI
2005.06.03. 11:09

A Globus Konzervipari Rt. az idei üzleti tervében 200 forint közeli dollár árfolyammal számolt, de az amerikai valuta erősödése és a határidős dollár ügyletek 5-6 százalékkal növelik a konzervipari cég éves dollárbevételét.

A Globus pénteki közleménye szerint dollárban elszámolt oroszországi kivitelének egyötödére határidős ügyleteket kötött emelkedő dollár árfolyamra. Ezek lejárata a negyedik negyedévre esik - tette hozzá a közlemény. Az üzleti tervben figyelembe vett dollárárfolyamhoz képest magasabb árfolyam három százalékkal növeli a dollárban elszámolt exportárbevételt, a többi a határidős ügyleteken elért többletbevétel.

A Globus az elmúlt évben a nemzetközi számviteli szabványok szerint konszolidáltan 33,53 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből az export 11,87 milliárd forintot tett ki. Az export 60 százaléka az Európai Unióba irányult, 40 százalék pedig a dollár elszámolású kivitel volt.

Az elmúlt évet a társaság 1,08 milliárd forint veszteséggel zárta és az idei első negyedév is 459 millió forint veszteséggel zárult. Az év első három hónapjában a 7,12 milliárd forint nettó árbevételből 3,27 milliárd forint volt az export.