Hatan az Antenna Hungária privatizációjának második körében

MTI
2005.06.03. 12:50

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Igazgatósága csütörtöki ülésén döntést hozott az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz 1 szavazatot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére kiírt privatizációs pályázatról, a döntés alapján 6 befektető jutott második fordulóba - tájékoztatta az ÁPV Rt. az MTI-t

Az ÁPV Rt. az Abertis Telecom S.A. -t, a Ceské Radiokomunikace a.s.-t, a Macquarie Hírközlési Konzorciumot, az Österreichischer Rundfunkot (ORF), az Swisscom Broadcast AG-t és a TdF Télédiffusion S.A.-t. hívta meg a második körben való részvételre.

A kormány 2004. október végén határozott a műsorszóró társaság privatizációs koncepciójáról. Az ÁPV Rt. közleménye szerint a pályázati eljárás során a privatizációs szervezet olyan befektetőt keres, amelyik megfelelő iparági tapasztalatokkal, referenciákkal és tőkeerővel rendelkezik ahhoz, hogy biztosítsa az Antenna Hungária Rt. további fejlődését és piaci helyzetének megerősítését.

A privatizációs szervezethez a pályázat benyújtásának időpontjában 10 előzetes ajánlat érkezett, amelyek közül 9 érvényes, 1 érvénytelen volt.

A benyújtott előzetes ajánlatok tartalmazták a pályázók részletes szakmai referenciáit és iparági tapasztalatait, az Antenna Hungária Rt. jövőbeni működésével kapcsolatos terveiket, és külön lezárt borítékban az értékesítésre felajánlott részvénycsomagért megajánlott indikatív árat.

A pályázat második fordulójában a részvényekért megajánlott vételár szerepel majd kizárólagos döntési szempontként.

Az érvényes előzetes ajánlattevők közül hárman, az iparági referenciák és stratégiai elképzelések bemutatásának színvonala alapján nem feleltek meg az értékelés kritériumrendszerének. A második fordulóba bejutott hat pályázó közül a legmagasabb pontszámot elért pályázó a maximális 100 pontból 81,29 pontot, míg a hatodik legjobb ajánlatot tevő 65,67 pontot ért el.

A második fordulóba bejutott ajánlattevők a részvénycsomagért az első fordulóban 18,81 és 38,00 milliárd forint közötti sávban szóródó előzetes vételárat ajánlottak.

Az értékelés során a privatizációból származó árbevétel maximalizálása mellett kiemelt súllyal esett latba a rádió- és televízió műsorok szórásának és szétosztásának színvonalas biztosítása. Preferált értékelési szempont volt az Antenna Hungária Rt. jogszabályban előírt honvédelmi és minősített időszaki feladatainak jövőbeni biztonságos ellátása.

A második körbe jutott pályázók az Antenna Hungária Rt. részletes átvilágítását követően 2005. július közepén adják be végleges, már kötelező érvényű ajánlataikat a felkínált részvénycsomag megvételére vonatkozóan.