Lebontják kereskedelmi korlátaikai a FÁK országai

MTI
2005.06.03. 14:10

A Független Államok Közössége kormányfőinek találkozóján az egymás közti kereskedelmi korlátok 2012-ig történő leépítéséről állapodtak meg. Ukrajna ennél gyorsabb korlátozás-leépítést szeretne, az orosz kormányfő azonban a 2012-őt nevezte reális célnak.

A 12 állam kormányfői előtt tartott beszédében a házigazda grúz kormányfő rámutatott: a FÁK országai között mostanáig sem valósult meg a vízummentesség kinyilvánított célja, - bár ezt a közösség egyik fő feladataként jelölték meg - és a tagországok területi integritásának biztosítását is hiányosnak nevezte.

Orosz lapkommentárok szerint a két uniós "nem" - a francia és a holland - az uniós alkotmánytervezetre az EU bővítésének várható visszafogásával akaratlanul esélyt adott Oroszországnak arra, hogy maga köré gyűjtse a volt FÁK-tagokat. A liberális Novije Izvesztyija rámutatott: Oroszországnak ahhoz, hogy visszanyerhesse vele való barátkozásra ítélt szomszédainak bizalmát, le kell mondania a furkósbot-mézesmadzag gyakorlatáról, s egyenjogú, független partnerekként kell kezelnie őket.

- Európa jövője most nem az EU mértéktelen, identitásvesztő felduzzasztásában van, hanem két, egymást kiegyensúlyozó, barátilag versengő unió, jelesül a nyugat-európai és a kelet-európai (orosz) szövetség létrehozásában - kommentált a Rosszijszkaja Gazeta.

"Vigyázat, az ajtók záródnak" című kommentárjában az Izvesztyija feltételezte: Románia és Bulgária, amelyek felvételét már kitűzték, sokáig végállomásai maradnak az EU keleti gyorsvonatának. A nyitott kapuk elvéről való gyakorlati lemondással Brüsszel elveszíti a szomszédokra való befolyásgyakorlás eszközét: jelesül a teljes jogú tagság (bármily távoli) perspektíváját. Ezzel Ukrajna más belépni vágyókkal együtt hasonló helyzetbe kerül, mint Oroszország, amelynek a belátható jövőben nincs kilátása formális EU-csatlakozásra.