EU: Luxemburg a leggazdagabb, Lettország a legszegényebb

MTI
2005.06.03. 16:19

Az EU 25 tagállama közül továbbra is messze Luxemburg a leggazdagabb. Az uniós statisztikai hivatal pénteken közzétett kimutatása szerint, - amely az egy főre jutó hazai összterméket vásárlóerő-paritáson veti össze - Luxemburgban egy főre az EU-átlag GDP több mint kétszerese jut.

A második helyezett Írország, ahol 40 százalékkal az EU-átlag felett van a vásárlóerőparitáson számolt egy főre jutó GDP. A harmadik helyen holtversenyben Ausztria és Dánia állnak, amelyek gazdasági erejüket tekintve 22 százalékkal vannak az EU-átlag felett.

A legnagyobb uniós gazdaság, Németország csak 10 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. A legszegényebb államok Lettország és Lengyelország, előbbiben csak 43, utóbbiban 47 százaléka a vásárlóerőparitáson számolt egy főre jutó GDP az uniós átlagnak. Az új tagok közül Ciprus és Málta leggazdagabb, az uniós átlag 82, illetve 72 százalékával.

Magyarországon a vásárlóerőparitáson számolt egy főre jutó GDP 40 százalékkal van az uniós átlag alatt, míg Szlovákiában, Észtországban és Litvániában az EU átlag fele körül van.