Jegyzék a német nagykövetnek a magyar munkavállalók ügyében

MTI
2005.06.09. 14:39
Somogyi Ferenc a Külügyminisztériumba kérette Németország nagykövetét, Ursula Seiler-Albring asszonyt, és jegyzéket adott át neki a magyar munkavállalókkal és cégekkel szembeni németországi eljárások ügyében, közölte csütörtökön a Külügyminisztérium.

"A jegyzék felidézi az elmúlt hetekben történteket, és felsorolja azokat a kérdéseket, amelyek ügyében a magyar kormány határozott, gyors lépéseket vár el a német hatóságoktól" - áll a közleményben. A jegyzék átadása szerdán történt.

A magyar külügyminiszter és a német nagykövet "egyetértett abban, hogy a +SoKo Bunda+-ügy a két ország közötti bizalmi viszony alapján, a jó kétoldalú kapcsolatok szellemében rendezhető". "Mindkét fél érdeke, hogy az utóbbi hetek esetenként erős reakciókat kiváltó ügyét mielőbb megnyugtatóan zárják le" - folytatódik a közlemény.

Gerd Andres, a német gazdasági és közlekedési minisztérium államtitkára - korábbi közlését cáfolva - kedden Berlinben elismerte, hogy mégiscsak van három magyar őrizetben a Bunda fedőnevű áprilisi akció következményeként.

A német pénzügyminisztériumnak az áprilisi razziára vonatkozó közleménye szerint "súlyos csapást" mértek a szervezett bűnözésre. Németországban, Ausztriában és Magyarországon 134 "objektumot" kutattak át, az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezetet alkotva iparszerűen legkevesebb 1500 munkást juttattak be Németországba, hogy ott úgymond olcsó munkaerőként dolgozzanak.

"A felek leszögezték, hogy a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartó vállalatok esetében garantálni kell azt, hogy tevékenységüket zavartalanul folytathassák" - zárul a közlemény.