Elhunyt Eörsi János

MTI
2005.06.09. 20:05

Hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtökön 52 éves korában elhunyt Eörsi János, a Figyelő főmunkatársa. Eörsi János az egyetem elvégzése után a Szövetkezeti Kutatóintézetben dolgozott. Az 1980-as években aktív szerepet vállalt a demokratikus ellenzék tevékenységében, alapító szerkesztője volt a szamizdat Beszélőnek, később az immár legális hetilap munkatársaként dolgozott.

Pályáját a Magyar Hírlapnál és a Világgazdaságnál folytatta, a Figyelő szerkesztőségének 2001-ben lett tagja. Eörsi János a magyar gazdasági újságírás kiemelkedő alakja volt, kiváló ismerője szűkebb szakterületének, a makrogazdasági folyamatoknak.

Közgazdasági végzettséget szerzett, de mindig vonzódott az irodalomhoz - több könyv szerkesztőjeként is ismertté vált -, és a szakmailag a legnagyobb gondossággal összeállított cikkeit ennek megfelelően mindig szép magyarsággal, fordulatos szóhasználattal írta. Élete utolsó évében újabb tehetséget fedezett fel magában: a számítógépes rajzolást. A napokban jelent meg apjával, Eörsi Istvánnal közös kötete; a kispróza-sorozat illusztrációit már betegsége alatt rajzolta.