Csökkent a szlovák infláció

MTI
2005.06.10. 10:48
Szlovákiában májusban az átlag szintjén nem változtak a fogyasztói árak áprilishoz képest, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken, a hazai szabvány szerint számolva.

Áprilisban 0,2 százalékos volt a havi és 2,7 százalékos a tizenkét havi infláció. Április előtt kilenc hónapon át végig csökkent a tizenkét havi infláció, márciusban 2,5 százalékos volt.

Az elemzők arra számítanak, hogy a központi bank fenntarthatja enyhe pénzügypolitikáját, de a közeljövőre kamatcsökkentést nem várnak a piacon. A gazdasági növekedés lassult, de továbbra is erős, meghaladja az idei előrejelzéseket, így nincs sürgős szükség a bank támogatására. A Szlovák Nemzeti Bank február végén újabb egy százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót, a szlovák korona drágulása miatt, de azóta nem változtatott a kamatszinten, és - miután a korona már elvesztette év eleji nyereségeit - ez sem indokol hirtelen további enyhítést. A bank tavaly két százalékponttal csökkentette alapkamatát.

Szlovákia külkereskedelmi hiánya áprilisban 4,989 milliárd szlovák korona volt, nagyobb a márciusi 4,625 milliárdnál. A kivitel 76,793 milliárd koronára nőtt a márciusi 76,742 milliárdról, de 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miután márciusban 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit.