Litvánia népszavazást tartana az euró bevezetéséről

2005.06.13. 10:11
A litván parlament egy hónapon belül dönt arról, hogy az ország tartson-e népszavazást az euró bevezetéséről. Ez azért érdekes, mert a közös valutára való átállás az új EU-tagoknak kötelező. Az ellenzéki liberális demokrata párt összegyűjtötte a javaslat napirendre tűzéséhez szükséges 36 aláírást, így a parlamentnek szavaznia kell a kérdésről.

A liberális demokraták nem ellenzik az euró bevezetését, szerintük azonban meg kéne adni a polgároknak a véleménynyilvánítási lehetőséget a kérdésben. Rolandas Paksas pártelnök szerint a kérdés nemzeti érdekeket érint, és a döntést, amelynek komoly és hosszú távú hatása lesz a polgárok mindennapi életére, az ország lakosainak kell meghozniuk.

Miután az EU alkotmányát a franciák és a hollandok is visszautasították, az euró szintén a viták kereszttüzébe került. Roberto Maroni az olasz munkaügyi miniszter arra kérte az olaszokat, hagyjanak fel az euró használatával és vegyék vissza a lírát.

A német Stern folyóirat a francia nem szavazás után egy olyan hírt jelentetett meg, amely szerint tárgyalás folyt arról a lehetőségről, hogy a németek is cserbenhagyják az eurót. Az értesüléseket viszont a kormányzat és a nemzeti bank is cáfolta.