Romlott a fizetési morál Európában

MTI
2005.06.16. 11:17

Kissé romlott a fizetési morál Európában: a tartozások törlesztésének átlagos ideje 56,2 napról 57,4 napra nőtt, olvasható a svéd Intrum Justizia nemzetközi inkasszó- és hitelkezelő cég tavaszi felmérésében. A romlást a tavaly őszi állapothoz mérték.

Az összesítés szerint a legjobb fizetők Európában a finnek, őket követik a svédek, a dánok és a norvégok. Finnország, Svédország és Dánia az Intrum Justizia skáláján a 120-129 pontos kockázatú csoportban van, Norvégia pedig a 130-139-es pont közötti csoportban - ezekben a csoportokban, egészen 149 pontig, "intézkedésekre van szükség" a fizetési morál javítása végett. (Az elérhető legjobb 100 pontot egyetlen európai ország sem kapta meg).

A legrosszabb fizetési morálú országok Spanyolország, Ciprus, Görögország, Csehország és az utolsó helyen Portugália. Csehország és Portugália a 170 pont fölötti kockázatcsoportban van, ebben a kategóriában "nagy szükség van intézkedésekre" a morál javítása végett, írja a svéd cég.

Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Ausztria, Olaszország, Magyarország, Lettország és Észtország a középmezőnyben van, a 150-159 pontos csoportban - ebben a kategóriában "erős szükség van intézkedésekre" a javítás érdekében. Ausztriában javult a fizetési morál az előző felméréshez képest, noha a magáncsődök száma több mint 25 százalékkal nőtt tavaly, csakúgy, mint Németországban. A vállalati csődök száma 10 százalékkal szaporodott.

Kicsit jobb Írország, Franciaország és Svájc a 140-149 pontos csoportban, de ezen belül Svájc helyzete romlott, és rosszabb Belgiumé, Lengyelországé és Litvániáé a 160-169 pontos csoportban.