Jó fizetők a finnek, hónapokat késnek a görögök

euractiv.hu
2005.06.20. 09:56
A finn cégek Európa leglelkiismeretesebb számlafizetői, átlagosan 26 napon belül rendezik kötelezettségüket, derült ki egy felmérésből, amelynek adatai szerint az európai átlag ettől jóval lemarad, megközelíti a két hónapot. A görögök a legkevésbé megbízhatóak, átlagosan csak több mint három hónap után egyenlítik ki számláikat, áll a 23 európai országban végzett felmérés összegzésében.

Finn szakértők értékelése szerint hazájuk ugyan büszke lehet a megbízhatóságra, ám az már kellemetlen, hogy a dél-európai mentalitás hátrányosan érinti a finn gazdaságot, az exportáló cégek versenyképességét, hiszen cégeiknek sokat kell várniuk arra, hogy ügyfeleik rendezzék a számlát, addig pedig más forrásból kell fedezniük a különféle költségeket.

Finnország mellett a legjobb számlafizetők a többi északi ország polgárai, illetve az észtek. Dél-Európában teljesen más a helyzet. Portugáliában például nem elképzelhetetlen, hogy egy cégnek akár három hónapig is várnia kell számlájának kiegyenlítésére. Ezt a kockázatot a vizsgálat tapasztalatai szerint jó eleve számításba venni, ha portugál, görög, ciprusi és cseh(!) partnerekkel lép üzleti kapcsolatba valaki. (A magyar vállalkozásokat nem sorolják a legrosszabb fizetők közé.) A kockázat természetesen nagyobb, ha nem nélkülözhetetlen szolgáltatásról/termékről van szó. A felmérés során megkérdezettek azt válaszolták: amennyiben nem áll rendelkezésre az összes számla kiegyenlítésére elegendő pénzösszeg, akkor előbb a nehezen pótolható szállítót fizetik ki.

Különösen kényelmetlen helyzetben vannak a kis- és középvállalatok, amelyek sokkal érzékenyebben reagálnak a fizetési késedelmekre. Ők általában korlátozott számú beszállítót foglalkoztatnak, maguk pedig nagy cégeknek dolgoznak, amelyek általában rossz fizetők.

A felmérés némileg meglepő tapasztalata, hogy a kormányok Európa-szerte rossz fizetők, hiába a biztos(?) költségvetési háttér, a számlák kifizetésére átlagosan kétszer annyit kell várniuk a partnereknek, ha állami megrendelésről van szó.