Olaj - már 58 dollár alá is ment az ár

MTI
2005.06.21. 16:13
Profitkivétre került sor kedden délelőtt a vezető nemzetközi olajpiacokon a jelentős hétfői drágulást követően. Ennek köszönhetően az elektronikus kereskedésben az amerikai könnyűolaj ára előző napi záró árából 57 centet adott fel és júliusi határidőre hordónként 58,80 dollárra olcsóbbodott, a Brent olajféleség árcsökkenése 50 cent volt ez idő tájt és a hordónkénti ár - augusztusra - 57,82 dollár.

A piac süllyedő irányzatát a norvégiai olajipari dolgozók által beharangozott sztrájk lassította. A piaci bizonytalansághoz hozzájárul a képlékeny nigériai belpolitikai helyzet is. Mindkét ország jelentős nyersolajtermelő állam. Emellett az olajpiacon arra számítanak, hogy az amerikai nyersolajkészletek heti, szerdán kiadásra kerülő új adata jelentősebb csökkenést jelez majd.

Kedden a reggeli órákban a nyersolaj szabadpiaci ára még 60 dollár közelében mozgott hordónként, mert továbbra is erős a biztonságos benzinellátással kapcsolatos aggodalom. A piac nem vette tudomásul az OPEC-nek azt a döntését, hogy a szervezet tagjai július 1-jétől növelik kitermelésüket. A kereskedők változatlanul attól tartanak, hogy az olajtermelők nem lesznek képesek elegendő kőolajat szállítani a piacra a második félévi keresletnövekedés idején.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 58,95 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 42 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál. Hétfőn a WTI 90 centtel 59,37 dollárra emelkedett záráskor. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfőn záráskor hordónként 58,22 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, 56 centtel drágább a pénteki zárónál.