Az OECD a mezőgazdasági termények árának esését jósolja

MTI
2005.06.21. 16:05
A legtöbb mezőgazdasági termény reálára várhatóan csökken majd a következő évtizedben, aminek egyik oka a fejlődő országok növekvő kivitele, a másik pedig a termelés hatékonyságának javulása lesz - állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb elemzésében. A gazdálkodóknak javítaniuk kell termelésük hatékonyságán, hogy csökkenthessék áraikat, olvasható a tanulmányban, amelyet az OECD az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen végzett.

"Intenzívebbé válik a következő évtizedben a globális piacon a verseny, mivel az alacsony költség mellett termelő, hagyományos és nem hagyományos agrárexportőr országok szállításai növekedni fognak".

A 46 oldalas jelentésben szerepel az a megállapítás is, hogy a termelékenység növekedésének egyik gátja jelenleg az, hogy a nemzetközi kereskedelmet torzító kormányzatok igyekeznek megvédeni a gazdálkodókat bizonyos piaci hatásoktól. Amennyiben azonban a katari fővárosban, Dohában 2001-ben beindított globális kereskedelmi tárgyalási forduló sikerrel jár, úgy ez a gazdálkodókat hozzásegíti majd a termelékenység növeléséhez. A Dohai-forduló tárgyalásainak sikere egyben javítani fogja a nemzetközi agrárkereskedelem kilátásait is - állapítják meg a 2005-2014 évek piaci változásaira vonatkozó tanulmányban.