A Jukosz-ügy lassítja az orosz gazdaságot

MTI
2005.06.23. 12:48
A Jukosz olajipari vállalat szétverése a Nemzetközi Valutaalap véleménye szerint hozzájárult az orosz gazdasági növekedés lassulásához. Az orosz gazdaság várhatóan az idén 5,5 százalékkal növekszik, jelentős értékben lassabban, mint a tavalyi 7,1 százalékos GDP-növekedés volt - állapította meg a Nemzetközi Valutalap (IMF) az orosz gazdaságról szóló éves felülvizsgálati elemzésében.

A bruttó hazai termék növekedésének lassulása összefüggésben áll az év második felében várhatóan csökkenő olajtermeléssel - ami a Jukosz szétverésével kapcsolatos -, és azzal is, hogy hiányoznak a megfelelő olajkitermelő-illetve szállító kapacitások. " A Jukosz-ügy megterhelni látszik a beruházási klímát is, miután a beruházások növekedése az év közepétől lassult"- olvasható.

Az IMF bírálta a kormány költségvetési politikájának fellazulását, azt, hogy " az olajbevételek egyre nagyobb részét költi el a kormány... a növekedés lassulása ellenére is." A nemzetközi pénzügyi szervezet szakértői szerint Oroszországnak folytatnia kellene a jövőben is a gyakorlatot, hogy az olajból származó bevételek hordónkénti 20 dollár feletti részét az úgynevezett stabilitási alapba helyezi. Ezeket a pénzeket azonban egyre nagyobb mértékben szociális célokra fordítják, ami a gazdasági növekedés további lassulását okozhatja, mivel ez az inflációs nyomás erősödésével jár majd.

Az IMF becslése szerint az idén az oroszországi infláció 10 százalék feletti lesz. A kormány eredetileg 8,5 százalék alá akarta szorítani az inflációt.