Kuncze: lesz adócsökkentés

2005.06.23. 15:28
Nem kell komolyan venni azokat a kijelentéseket, hogy nem lesz adócsökkentés - fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján az SZDSZ elnöke. Kuncze Gábor arra a kérdésre, hogy ezek szerint a pénzügyminiszter szavait sem kell komolyan venni, úgy fogalmazott: a pénzügyminiszter szavait mindig komolyan kell venni, ha már megszületett egy döntés, ám jelenleg még csak az egyeztetések folynak. Kuncze szerint lesz adócsökkentés, és annak részleteit már a jövő héten be fogják jelenteni.

A liberális párt elnöke leszögezte: tisztában vannak azzal, hogy az adók csökkentése csak az állami kiadások csökkentésével együtt lehet. "Kisebb államot akarunk, kisebb országgyűlést, kisebb önkormányzatokat és kisebb közigazgatást" - fogalmazott Kuncze, aki sajnálatát fejezte ki, hogy 2006-ig egyetlen nagyobb ellátórendszer reformját sem tudják elkezdeni. A liberális pártelnök kritizálta a Fideszt azért, mert az ellenzéki párt egyszerre ígéri az adók csökkentését és az állami kiadások növelését.

Az Index kérdésére, hogy mennyivel csökken az állam bevétele az adócsökkentés hatására, és hogy ez milyen kiadások csökkentését eredményezi, a pártelnök nem árult el számokat, mondván: az egyeztetések még folynak. Hozzátette, hogy a várt 3,5 százalékos GDP-bővülésből származó állami pluszbevételekből kell futnia az adócsökkentésre és a hiány mérséklésére is. Arra a kérdésre, hogy okozhat-e koalíciós feszültséget, ha nem tudnak megállapodni az adócsökkentésről, Kuncze kijelentette: lesz megállapodás. A kérdésre, hogy mi lesz, ha mégsem lesz, így fogalmazott: "ha nem lesz, akkor is lesz".