Munkahelyteremtés a tévé kikapcsolásával?

euractiv.hu
2005.06.27. 10:54
Az előrejelzések szerint 2030-ra Európa energiaszükségletének 70 százalékát importból kell fedezni, a kőolaj 90 százalékát és a földgáz 80 százalékát, így ésszerű azon gondolkodni, hogyan lehet energiát megtakarítani. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az unió lakosai 2020-ra húsz százalékkal csökkentenék energiafogyasztásukat, ami 60 milliárd euró megtakarítást és egymillió új munkahely megteremtését jelentené.

A bizottság számításai szerint az energia kihasználásának hatékonysága évente 0,5 százalékkal nő, ez az arány hosszú ideje nem változott. Az energiaügyi biztos jelentése szerint egy átlagos EU-beli háztartás évente 200-1000 euró értékű energiát pazarol el. Ennek legfőbb oka a lakások rossz szigetelése. (Az Unióban az épületekre a teljes energiafogyasztás 40 százaléka jut.)

Szakértők szerint a múltban sok figyelmet fordítottak az energiaellátás biztosítására és kevésbé törődtek az energiakímélő megoldásokkal. Egy energiatakarékos égő évi 100 euróval csökkenti a villanyáramszámlát, ezek az égők ugyanis átlagosan ötször kevesebb energiát fogyasztanak mint hagyományos társaik.

A bekapcsolva felejtett elektronikus berendezések 10 százalékkal növelik a háztartás energia-fogyasztását. Az állandóan bekapcsolt szerkezetek, mint például a digitális tv topboxok vagy a szélessávú internet modemje, összességében szintén jelentős többletköltséget okoznak.

A számítógépek, mobiltelefonok és televíziós képernyők készenléti állapota évente száz milliárd KW áramot fogyaszt, ami 15 milliárd eurót jelent, s előállításához 10 áramfejlesztő állomás szükséges.

A bizottság számításai szerint, ha az unió 20 százalékkal csökkentené energiafogyasztását, azzal a kiotói egyezményben vállalt széndioxidkibocsátás-csökkenés felét teljesítenénk. A kiotói egyezményben az EU arra kötelezte magát, hogy az üvegház-hatást kiváltó gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest 8 százalékkal csökkenti 2008 és 2012 között.