Szerdától hétfőig zárva a román bankok

MTI
2005.06.28. 22:45
Hosszú sorok kígyóztak kedden a román bankok és bankautomaták előtt országszerte néhány nappal a július 1-i pénzreform előtt. Ennek keretében minden lejértéket elosztanak tízezerrel, minden tízezer régi lej egy lejt ér azontúl. Így az euró - keddi árfolyamon számolva - 3,6050 lej lesz a mostani 36 050 lej helyett.

Az emberek azért vették ki tömegesen a pénzüket, mert az átállás miatt a pénzintézetek szerdától hétfőig zárva lesznek. Emiatt az elárusító helyek már előre jelezték, hogy csütörtöktől nem lehet bankkártyával fizetni és vásárlási kölcsönt kérni. Románia kereskedői, bankjai és szolgáltatói már március elseje óta kötelesek a négy nullától megszabadított, kemény lejben is megadni az árakat.

Az új bankjegy csak július elsejétől kerül forgalomba, de 2006. december 30-ig párhuzamosan forog majd a piacon a régi és az új pénz. A régi lej 2007. január elsejétől - Románia európai uniós csatlakozásának remélt időpontjától - hivatalosan már nem lesz forgalomban, de még további három évig beváltják a bankokban.