Kína acéllal erősít

MTI
2005.06.29. 12:47
Kína az idén a korábban jelzettnél jóval több acélt termel és ezzel mintegy a német éves acéltermelésnek megfelelő többletet teremt a piacon, vélekedik egy vezető ágazati elemzőcég. A keletkező többlet elsődleges oka a kínai hazai acélkereslet növekedésének csökkenő üteme. Ugyanakkor a kínai állami fejlesztéskutatási központ, a kormány főtanácsadója szerint a többletet az export és import egyensúlyban tartása miatt teljes egészében nem exportálják.

Kína, a világ elsőszámú acéltermelője és fogyasztója is egyben, az idén - a mostani várakozások szerint - 348 millió tonna acélt termel, 17,7 százalékkal többet a tavalyinál. Ugyanakkor kereslete csak 10,2 százalékkal nő, 305 millió tonnára. A 43 millió tonnás felesleg közel megfelel Németország 2003-as 45 millió tonnás acéltermelésének. A többlet a második negyedben már lenyomta a kínai hazai acélárakat és rövid távon tovább tart az áresés.

A világ vezető acélgyártói az elmúlt időszakban egyre másra jelentették be termelésük visszafogását, hogy a csökkenő kereslet mellett megakadályozzák az acélárak további csökkenését a világpiacon. A világ elsőszámú acélgyártója, a Mittal Steel a harmadik negyedre szerdán 1 millió tonnás termelésvisszafogást jelentett be. A cég tavaly 42,1 millió tonna acélt gyártott.