Egy százalékos növekedés Németországban

MTI
2005.06.29. 12:52
A német DIW gazdaságkutató intézet szerdán kiadott becslése szerint az idei évre 0,9 százalékos növekedést vár Németországban. A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor 1,0 százalékos hazaiössztermék-növekedést valószínűsít. A DIW szerdán Berlinben ismertetett becslése szerint jövőre 1,5 százalékos német GDP-emelkedést vár, de erősebb fellendülést továbbra sem helyez kilátásba.

A német gazdaság motorja továbbra is az export lesz, a belső kereslet számottevő élénkülése nem várható. A váratlanul magas első negyedéves növekedési ütem is a külkereskedelemnek köszönhető, de mivel a második negyedben már ezzel ellentétes hatás is jelentkezett, így az idei első félév egészére a DIW csak 0,9 százalékos éves szintű GDP-bővülést valószínűsít, és a teljes évre sem vár ennél többet.

A gazdaságkutató a munkapiacon csak jövőre vár javulást, az átlagos munkanélküliségi mutató jövőre 10,1 százalék lesz a számításai szerint. A DIW az idei éves inflációt 1,6 százalékra, jövőre 1,4 százalékra várja.

A Nemzetközi Valutaalap szerdán ismertetett előrejelzésében az áprilisban várt 0,8 százalékról 1,0 százalékra javította fel Németország idei gazdaságnövekedési kilátását. Ugyanakkor a washingtoni székhelyű szervezet a jövő évi becsült német GDP bővülést 1,8 százalékról 1,3 százalékra fogta vissza. Az idei évi becslés feljavítását az IMF a jó első negyedévi GDP-adattal indokolta, ugyanakkor a DIW-hez hasonlóan rámutat, hogy a belső kereslet valódi élénkülésének hiányában továbbra is csupán az exportra támaszkodik a német gazdasági növekedés. A Németországgal kapcsolatos IMF-jelentés szerint az idei GDP arányos német államháztartási hiány 3,8 százalék lesz, és ez jövőre is csak szerény mértékben csökken.

A német kormány áprilisban 1,0 százalékra csökkentette a hivatalos becslést a német gazdaság idei bővülésére, jövőre 1,6 százalékot vár. A német hazai össztermék az első negyedévben, a munkanapok számával kiigazítva, egy százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Az ütem négy éven belül a legjobb volt, de a tavalyi utolsó negyedhez képest a növekedést kizárólag az export táplálta, miközben a hazai kereslet csökkent.

A német GDP a tavalyi utolsó negyedben 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva. Tavaly egész évben a német gazdaság 1,6 százalékkal bővült. 2003-ban egész évben stagnált, tíz éven belül a legrosszabbul teljesített. Németország gazdasága 0,1 százalékkal nőtt 2002-ben, 0,8 százalékkal 2001-ben, 2,9 százalékkal 2000-ben.