GVH: 131 millió forintos bírság kartellezés miatt

MTI
2005.06.29. 17:55

Piacfelosztó és áregyeztető megállapodásban vettek részt a finn Kemira csoport és a belga Tessanderlo csoport takarmánygyártó és forgalmazó vállalkozásai a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának megállapítása szerint. A GVH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint, a nemzetközi kartell részeként 1991-től 2003-ig megvalósult jogsértés az eddig feltártak közül a leghosszabb ideig tartó volt.

A kartellmegállapodás a takarmányfoszfát gyártását, forgalmazását érintette, a termék legfontosabb vevői az állati takarmánygyártók és a nagy hústermelők. Az együttműködés időtartama alatt a résztvevők információt cseréltek az eladott mennyiségekről és az árakról, mennyiségileg értékelték a piaci keresletet, elosztották a kvótákat, amikor pedig túlhaladták az engedélyezett kvótát, kompenzációs mechanizmusban állapodtak meg.

A magyar leányvállalatok nem a kartell szervezésében, hanem annak végrehajtásában vettek részt - rögzíti a GVH. Az eljárásban a GVH alkalmazta a kartellek feltárását segítő, úgynevezett engedékenységi politikáját. Az eljárás megindulását segítő kartelltárs, a Kemira, elsőként jelentkezett a versenyhatóságnál, és bizonyítékokat szolgáltatott az európai kartell magyar hatásairól.

Később a Tessanderlo is elismerte a jogsértést, és további fontos írásos bizonyítékokkal szolgált. Ezt követően a GVH a titkos kartellek feltárása, a még működő összejátszások destabilizálása érdekében a versenyfelügyeleti bírság teljes vagy részleges elengedését helyezte kilátásba az együttműködő vállalkozások részére.

Az eljárás megindulását segítő Kemira mentesült az 1 milliárd forintot meghaladó bírság teljes összege alól. A másodikként jelentkező Tessanderlo hasonló nagyságrendű bírságát 131 millió forintra csökkentette a versenytanács, a cég a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles befizetni.