A kormányfő az áfacsökkentésről konzultál

MTI
2005.06.29. 19:02

Pénteken a miniszterelnök megbeszélést tart a gazdasági és a pénzügymiszter, az APEH, a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a fogyasztóvédelem vezetőjének részvételével az áfacsökkentés fogyasztói árakban való megjelenéséről - jelentette be Batiz András a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ezt később több, a piaci szereplők bevonásával történő konzultáció követi majd.

Hangsúlyozta: a kabinet szándéka, hogy a jövő év januárjától tervezett 5 százalékos áfacsökkentés a vásárlókat gazdagítsa. Közölte: a piaci szereplőknek és az egész magyar gazdaságnak kedvez, ha az áfacsökkenés megjelenik az árakban, hiszen ez a kereslet növekedését és a határmenti bevásárlóturizmus visszaszorulását eredményezheti.

Batiz András elmondta: a kormány természetesen nem az árképzésbe akar beleszólni, és a nagy többséget jelentő tisztességes kereskedők, valamint a lakosság érdekeit szem előtt tartva igyekszik a rendelkezésére álló eszközökkel, így például az árkommandó felállításával fellépni az ügyben. Pénteken a kormányfő ezért tart megbeszélést - tette hozzá.