Natália
-3 °C
8 °C

Milliárdok a belga párnák alatt

euractiv.hu
2005.06.30. 11:10
Valamivel több mint 16 milliárd belga frank - melynek értéke 400 millió euró - a lakosságnál maradt, nem váltották át a közös európai valutára. Régi érmét ma fogad el, s cserél be utoljára euróra a belga nemzeti bank, úgy tűnik, hogy mintegy 1,8 milliárd darab régi belga pénzérme végleg a háztartásokban marad.

A régi nemzeti fizetőeszköz érméiből 188 millió eurónyi van a lakosságnál, ami több mint fele annak az euró 2002-es bevezetésekor forgalomba volt mennyiségnek. A belga érméket 2004 végéig válthatták át euróra. Ha valakinél e dátum után is maradt pénzérme, a nemzeti bank fiókjainál vagy a postahivataloknál adhatta le - egészen a mai napig, a határidő ugyanis lejár.

Az összegyűlt érméket átváltják euróra és a tavaly decemberi szökőár okozta károk enyhítésére fordítják. A régi bankjegyeket korlátlan ideig be lehet váltani. Jelenleg 209 millió euró értékű bankjegy van a lakosságnál. Érdekes, hogy a 10.000 címletű belga frankból 200 ezer még mindig átváltásra vár. Az euró bevezetésekor egy euró 40,3399 belga frankot ért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.