Amerikai áldás a Lufthansa-Swiss-frigyre

MTI
2005.07.04. 12:30

A piaci verseny szabályain őrködő amerikai hatóságok jóváhagyták a Lufthansa német légitársaságnak a Swiss légitársaság felvásárlásáról hozott döntését - jelentette be a Lufthansa szóvivője hétfőn azzal, hogy a német légitársaság e héten várja az európai kartellhatóság hasonló döntését.

Az EU bizottsága korábban június közepére ígérte döntését, amit július 8-ig halasztott el.

Az EU egyes források szerint megkérdőjelezte a vásárlás egyes vonatkozásait, és esetleg módosításokat kér majd egyes kulcsfontosságú repülőtereken a járatindítások, leszállások idejére vonatkozóan. Az EU egy évvel ezelőtt az Air France-KLM fúzió jóváhagyásakor is támasztott feltételeket.

A Lufthansa a Swisst fokozatosan teljes egészében átveszi. Jelenleg Európa második legnagyobb légitársasága 11 százalékban tulajdonosa a Swiss-t birtokló AirTrust-nak. Ez utóbbi már 98,7 százalékban tulajdonosa a Swiss-nek. Az EU engedélye után a Lufthansa részesedését az AirTrusban 49 százalékra fogja emelni. A Swiss teljes átvétele azután valósul meg, hogy a Swiss egyes repülési jogainak átvételét is letárgyalták.

A márciusban végrehajtott Swiss-átvétel a Lufthans'nak 310 millió euróba kerülhet, amihez még további 100 millió eurót költ majd a svájci társaság integrálására.