Ágnes
-11 °C
-4 °C

Ötmilliárdot költ az EU a vasútra

MTI
2005.07.04. 15:04

Az Európai Unió 5 milliárd eurót költene az európai vasúthálózat fejlesztésére: a projekt keretében a transzeurópai vonalakon egységes jelzőrendszer kiépítésével akarja javítani a szolgáltatások színvonalát.

Stefan De Rynck szóvivő hétfőn közölte, hogy technikai okok miatt még akadályai vannak a kontinensméretű varrat nélküli vasúthálózat kiépítésének.

"Több mint 20 eltérő jelző - és sebességellenőrző rendszer működik az európai vasutaknál" - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság az úgynevezett Európai Vasúti Forgalmi Irányítási Rendszer fejlesztéseihez 50 százalékos támogatást nyújt. Ez a rendszer olyan egységes hálózatot jelent, amelyben lehetővé vélik, hogy a szerelvények mozdonycsere nélkül lépjék át a határokat.

A bizottság szerint az egységes jelzőrendszer hatékonyabb, gyorsabb teher-és személyszállítást eredményez és a fenntartási költségek csökkenésével is jár. Létrehozásához azonban a tagországoknak jelentős befektetéseket kell eszközölniük.

A tervek szerint új vonalakat először Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Hollandiában létesítenek még az idén, 2007 és 2008 között pedig franciaországi, brit és görög fejlesztések valósulnak meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.