Vilma
-7 °C
4 °C

Hurrikánok miatt rekordmagasságban az olajárak

MTI
2005.07.07. 08:45

Csütörtökön újabb rekordmagasságba szöktek a szabadpiaci olajárak, mivel az olajfinomítók tél előtti kapacitási gondjaihoz a Mexikói-öbölbeli viharos időjárás miatti aggodalmak is hozzáadódtak. A Cindy nevű hurrikán a Mexikói-öbölbeli olajipari kapacitásoknak már 13 százalékát kényszerítette leállásra, a földgázkapacitásoknak pedig 7 százalékát. Közeledik a Dennis nevű vihar is, amely már hurrikánná fejlődött, és a szakértők szerint az árak nem süllyednek a hordónkénti 60 dollár alá, amíg nem tisztázódik, milyen közvetlen hatást vált ki a viharos időjárás. Újabban a kereskedők a pszichológiai árkorlátnak a határidős ügyleteknél a hordónkénti 62 dollárt tekintik.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 61,55 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 27 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 1,69 dolláros, azaz 2,8 százalékos drágulás után 61,28 dolláron fejezte be a napot.

A kereskedők élénken emlékeznek még a tavalyi, Iván nevű trópikus vihar okozta gondokra, ezért reagálnak a mostani hurrikánok hírére is. Mindez akkor történik, amikor a fűtőolaj és dízelolaj tartalékok az ilyenkor szokásos szint alsó határán mozognak. Ma teszi közzé az amerikai Energiainformációs Ügynökség a múlt heti készletekre vonatkozó adatait. Ugyan az amerikai nyersolajkészletek hat évi rekordszinten állnak, ám a szakértői jóslatok szerint a múlt héten 1,1 millió hordóval mérséklődtek. A benzinkészletek 200 ezer hordós, az összes petrolkémiai termékek esetében pedig 1,3 millió hordós emelkedést várnak a szakértők.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,7870 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0029 dollárral olcsóbb a szerdai NYMEX-zárónál. Szerdán 0,0108 dollárral - 6,4 százalékkal - drágult és 1,7899 dollárra emelkedett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön szintén újabb magasságokba emelekedett, 60,07 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre. Szerdán a Brent 1,56 dolláros, azaz 2,7 százalékos növekedés után 59,85 dolláron zárt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.