Hosszú távra szerződött az Antenna a kereskedelmi tévékkel

MTI
2005.07.07. 09:33

Az Antenna Hungária Rt. 2012-ig szóló hosszú távú szerződést kötött a TV2 csatornát működtető MTM-SBS Televízió Rt.-vel és az RTL Klub csatornát üzemeltető Magyar RTL Televízió Rt.-vel országos földfelszíni műsorszórásra és szétosztásra.

Az Antenna Hungária Rt. közleménye szerint a két kereskedelmi televízióval aláírt megállapodások nem csak a jelenlegi, a két kereskedelmi televízió számára 2007-ig tartó koncessziós időszakra, hanem a koncessziók meghosszabbítása esetén 2012-ig rendezik az együttműködés feltételeit.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az AH a most kötött két szerződéssel együtt az összes kiemelt műsorterjesztési partnerével hosszú távú megállapodással rendelkezik. A műsorszóró társaság menedzsmentje szerint ez hozzájárulhat az Antenna Hungária Rt. privatizációjának sikeréhez.

Az Antenna Hungária Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagjának értékesítésére kiírt pályázat a második fordulónál tart. A kötelező érvényű ajánlatot a meghívottaknak július 15-én kell benyújtani az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez (ÁPV).

A privatizációs szervezet 8,754 milliárd forint névértékű, az AH összes részvényének 73,71 százalékát kitevő részvényt ad el, és megbízás alapján értékesíti az Arago csoporthoz tartozó Forrás Rt. tulajdonában lévő 152,84 millió forint névértékű, 1,29 százalékot kitevő részvénycsomagot.

A privatizációs pályázat második fordulójába hat befektető jutott be: az Abertis Telecom S.A., a Ceské Radiokomunikace a.s., a Macquarie Hírközlési Konzorcium, az Österreichischer Rundfunk (ORF), az Swisscom Broadcast AG és a TdF Télédiffusion S.A.

Az Antenna Hungária Rt. 2004-ben az alaptevékenységből 21,49 milliárd forint árbevételt ért el, és ebből 14,39 milliárd forint a televízióktól és a rádióktól származott. A társaság éves jelentése szerint a televízió és rádió műsorszórás bevétele egy év alatt hat százalékkal emelkedett, döntően az áremelésnek köszönhetően.