Judit
-2 °C
8 °C

Törökország nem hívhatja le az IMF hitelt

MTI
2005.07.07. 10:33

A Nemzetközi Valutaalap elhalasztotta csütörtökön a Törökországgal kötött - 10 milliárd dolláros - hitelkeret első felülvizsgálati értékelését, mivel az ankarai kormány késlekedik a társadalombiztosítási törvény elfogadásával. Ez azzal jár, hogy Törökország nem hívhatja le a hitelmegállapodásban foglalt 800 millió dolláros kölcsönt.

Törökország vállalta, hogy június végéig véghezviszi a deficites társadalombiztosítási rendszerének, benne a nyugdíjrendszernek a reformját, ez azonban a parlament nyári szünete miatt nem történt meg.

Anna Krüger, az IMF vezérigazgató-helyettese szerint a reformtörvény elfogadásának elsőbbséget kell kapnia októberben, a parlamenti munka újrafelvételekor. Krüger a jövedelmi adózás megreformálását, a szigorúbb adóellenőrzéseket, a privatizáció folytatását is fontos feladatnak nevezte, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet folytatja a jövőben is a török reformtörekvések támogatását.

A szakértők szerint az, hogy Törökország nem tett eleget a reformokkal kapcsolatos " házi feladatának", kedvezőtlen piaci hatásokat vált ki, rontja az ország megítélését.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!